Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Støt brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
60 online brugere
2985 online annoncer
SælgesKøbes

Opsætning af Rotor

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  20/06-11 07:51
Lars Christensen
Indlæg: 36
Jeg skal have sat en Yaesu G-1000DXC rotor op på et rør, jeg har købt alle dele jeg skal bruge,men mit sprørgsmål lyder sådan her :

Hvorlangt må det extra rør fra bunden af rotoren og op til min ant være?? Hvordan regner jeg det ud ant har noget der hedder windload på 260 og røret hvor har en total længde på ca 7meter.
Er der en formel men skal bruge og evt fortælle mig hvordan men regner det ud.

jeg er ikke skide go til regning så håber at der er nogle venlige personer der kan give mig en hånd med dette.

Det extra rør jeg bruger er ca 48mm i diameter og gods tykkelse på ca 2mm så jeg mener det er stærk nok,er godt klar over at det extra rør ikke skal være 2meter men vil gerne have den så lang som muligt og på en sikker måde.

Forsat god dag til alle.

MvH lars

#2  20/06-11 08:46
Willy Hansen

Indlæg: 92
Svar til #1:
med fare for at komme i "klemme" vil jeg sige, at det er en fordel at ha rotoren nede/inde i masten om muligt, og så kun ha det stykke rør "over" masten som antennen skal være i... og der hvor røret kommer "ud" af masten ville jeg sætte et støtte-leje... så skal rotoren måske nok bære den lodrette vægt af amtenne og rør ( afh. af udformning af lejet), men får meget begrænset "sideværts" vrid... Det er de fleste rotorer ikke glade for.. Om dit rør er stærkt nok, afhænger af den "vægt" + / vindload din antenne udviser.. en logperiodic på 10 elementer giver noget mere "vægt" end en mono-dipol.. (hvis du kan følge mig)... Svageste "punkt" bliver hvor dit drejerør (antennerør) kommer ud af toppen af masten.. Forestil dig det som en løftestang, hvor toplejet er den klods du lægger under løftestangen, og hvor den lange del er den du har fat i...

Når rotoren er placeret nede/inde i masten skal den jo max kun holde den lodrette belastning, samt kunne holde til det vrid der kan komme - når den skal dreje antennen..( samt vindbelastningen sideværts på antennen - hvis du kan følge mig.. den skal ikke osse ta det sideværts "skub" der er når der er topleje... OK.. der er skub på.. men ikke nær så meget som hvis der ikke er leje i toppen hvis rotoren sidder for enden på et rør, (oppe i fri luft) og du så vil ha et langt rør fra rotoren og op til antennen..
Der har jeg lært på den dyre måde, at det er smart med et meget kort rør fra rotoren op op, hvis den sidder "for sig selv".. og selv da er det meget krævende for en rotor - idet den nemt kan "knække" hvor den drejer.. eller i omegnen deraf...
(det gjorde min... dvs den rev hele "bunden" op.. hvor rørstykket var skruet på under rotoren..)
Jeg kan ikke rigtigt gi dig nogen tal eller beregninger... men jo kortere stykke mellem mast og antenne.. jo mere skal der til for at bukke det.. Ikke at man så kan bruge et spaghetti-tyndt rør mellem mast og antenne... skal jo osse ku tåle belastningen

Hvis du lader 2 meter være over top af mast... og det holder til en storm, så kan du prøve at hæve hele molevitten en meters penge... hvis det så stadigt holder, så op med en meter mere.. bøjer det så, så ved du, at du skal tilbage til den længde det ku holde... Sådan har jeg engang fået forklaret hvordan man finder ud af det... sæt skidtet op, bliver det der, så sæt et nr større op, indtil det falder ned, og gå så tilbage til det der var oppe ...og blev der.. ( man er vel eksperimenterende...) ( jeg ville nok lade det blive ved de ca 2 meter.. tror ikke en halv meter giver det store.. når man er højt nok oppe..
Held og lykke med opsætningen

----------
OZ1HYI / 5P1W
Willy

#3  20/06-11 10:04
Jan Anderschou
Indlæg: 343
Svar til #1:
Hvilken antenne drejer det sig om?

----------
Vy 73 de OZ3QY Jan

#4  20/06-11 10:35
Lars Christensen
Indlæg: 36
Svar til #3:

Det er en 3ele monobeam på ca 13Kg.

Svar til #2:

De der 2meter var kun et forslag kun aldrig find på at lave så stor en afstand.Okay jamen så må jeg prøve mig frem vil mene at en afstand på 40-50cm vil nok være på den sikker side,har ikke lyst til at lortet går i stykker hvis det kommer en stor storm engang.

MvH lars

#5  20/06-11 11:07
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1144
Svar :
Uanset hvor stærkt røret ser ud til at være, så er det en god ide at banke en rundstok i røret. Herved øges rørets styrke betydeligt, og det er en temmelig billig løsning til megen glæde en stormende efterårsdag.
Er der mulighed for det, så læg røret ud i solen nogle timer, inden du banker rundstokken i. Herved udvider røret sig en anelse, og rundstokken er lettere at få i.

Vy 73 de Jesper

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#6  20/06-11 11:59
Lars Christensen
Indlæg: 36
Svar til #5:


Okay super takker for alle de gode hint det er rart med noget hjælp

#7  20/06-11 12:49
M
Indlæg: 31
Svar til #1:
Hej.

Hvis du vil være god ved din rotor. så læs side 6 (PDF side6.)
http://yaesu.com/downloadFile.cfm?FileID=685&Fi leCatID=155&FileName=G%2D800%5FG%2D1000% 5FG%2D2800%5FDXA%5FOpMan.pdf&FileContent Type=application%2Fpdf

Du vil helt sikkert høre om folk der har sat et langt rør op, osv.
Men hvis du vil være sikker på at det forbliver ok. Altså din rotor/mast osv.
Så gå efter formlerne i denne PDF fil.

(Det vil jeg anbefale)

God fornøjelse.

VH.
Martin
OZ2MA

Denne tråd er lukket for nye indlæg