Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
111 online brugere
3321 online annoncer
SælgesKøbes

Må man, ell

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  02/10-14 18:01
rene jan sørensen
Indlæg: 48
Hej allesammen
Jeg syntes jeg for et stykke tid siden, et indlæg ang. det at gøre brug af en modificeret HF station, så den kunne køre 11m, at detmåtte man ikke, altså snakke på 11m..
Kan det ha sin rigtighed, og er det rimeligt, når man bare holder sig til ditto..

mvh og 73 Rene SWL

----------
SWL

#2  02/10-14 20:24
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1917
Svar til #1:
Nej det er ikke tilladt at gøre dette. På 27mhz skal radioen være typegodkendte. Man må godt have en hf station der kan sende på 27mhz, men man må ikke bruge den til det.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

Redigeret 02/10-14 20:25
#3  17/10-14 11:01
Jens Andersen
Indlæg: 263
Svar til #2:
Hvad er grunden til den skal være typegodkendt?
Er det fordi en hf station ellers sender for kraftigt?
En hf station må jo ellers være en noget bedre station end fks en danita 340 rent filter mæssigt.

Mvh Jens

#4  17/10-14 11:55
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1917
Svar til #3:
Fordi en hf station kan overskride effektgrænserne samt operere uden for de kanalfrekvenser der er fastlagt internationalt. Uønsket udstråling fra en typegodkendt radio er netop begrænset af de filtre radioen er godkendt med, selvom de til tider er af ringe virkning.

F.eks var det en kendt sag at Falck stationerne i halvfjerdserne blev kraftigt forstyrret af lovlige 27mhz stationer på kanal 1.

Hf stationer har til tider endnu ringere filtre end f.eks typegodkendt 27 mhz udstyr, eksempelvis har jeg engang set en ganske velfungerende IC-735 på en spektrumanalyzer og det var ikke kønt..

Ud over det formoder man at de 12 watt en lovlig 27mhz ssb station kan afgive skulle forårsage mindre forstyrrelser end f.eks 100 watt og det er der da en vis rimelighed i.

Da der dagligt verden over bliver brugt hf-stationer i kw klassen på 27mhz selvom det er forbudt kan man da godt mene at det er ligegyldigt med lovligheden af de ting der bliver brugt. Men netop loven der begrænser brugen af uhensigtsmæssigt udstyr, har til hensigt at begrænse de forstyrrelser ukyndige kan forvolde ved brug af udstyr der ikke er godkendt, og med ukyndige menes personer der ikke har bestået en form for prøve.

Nogle giver fanden i disse love og regler og gør hvad der passer dem eksempelvis de polakkere og russere man dagligt kan høre på 28mhz fm... samt på adskillige andre frekvenser under 30 mhz.

Et andet tilfælde jeg kender til blev der fyret 2kw af på en indendørs antenne i et boligkompleks og det er en sikker opskrift på ballade..


Så det rimelige i tingene må nok være et spørgsmål hvilken skade overtrædelserne medfører. Om man vil blive knaldet for det eller ej er en anden sag, ihvertfald er det sådan at telestyrelsen sagtens kan finde på at aflægge en visit hvis der bliver klaget.

Så hold dig på den lovlige side uanset hvem andre der gør hvad.




----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#5  17/10-14 12:17
Jens Andersen
Indlæg: 263
Svar til #4:
Vi er helt enige om at loven skal overholdes.
Jeg tænkte bare at 12watt ssb fra en hf station nok ville forstyrre mindre end 12 watt fra en alm 27 mhz station.. Men ja de kan jo lægge sig mellem kanalerne, og køre for meget effekt ud.
2kw på en indendørs antenne????!!! Det kan ikke have været sundt. Hverken for folks tv eller for dem der sad ved siden af antennen....

#6  17/10-14 15:04
OZ3AFU
Indlæg: 710
Svar til #5:
Hej Jens
Du kan roligt sende 12watt på en hf radio,så længe du holder dig indenfor 27Mhz området tror jeg ikke der sker noget ved det,det er ihvertfald ikke noget jeg ville være urolig for.
God weekend Ronny

#7  17/10-14 15:23
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1917
Svar til #5:
Ja altså.. de 12 watt kan forstyrre lige meget eller lige lidt sålænge det er et nogenlunde rent signal uden splatter og spurius og harmoniske.. .

Mht det kan man godt antage at visse hf stationer har en bedre filtrering af harmoniske som er vigtigt mht til at undgå forstyrrelser...

Men er det et rent signal man lukker ud er det i princippet ligegyldigt om det kommer fra en sejpint kineserspille eller den fineste rørsender man kan forestille sig, det vil "forstyrre" lige meget eller lidt.


Pointen i det med typegodkendte anlæg er netop at de signaler disse anlæg må udstråle i princippet ikke forstyrrer pga den filtrering og effektbegrænsning loven foreskriver.

Med amatør apparater er det jo sådan at det er operatøren der skal være godkendt og i rimeligt omfang kunne konstatere om udstyret der bygges/bruges overholder lovens krav mht båndbredde og uønsket udstråling, samt båndgrænser og max effekt. Den slags formodes man at vide noget om når man har bestået en prøve af en eller anden kategori, herunder også kendskab til hvordan man undgår eller afhjælper forstyrrelser, hvorimod man som bruger af et typegodkendt 27mhz anlæg ikke skal have nogen former for viden eller kunnen om disse ting.

Man kan nok godt forestille sig hvilket ragnarok af støjsager Styrelsen ville få på halsen hvis det blev gjort lovligt at enhver uden nogen former for godkendelse eller registrering kunne køre med en 2 kw 27mhz sender uden at vide hvilke forstyrrelser sådan et utyske kan forårsage endsige hvordan man undgår og afhjælper dem....:-)

Så derfor er loven som den er.....

Hvad Styrelsen ser igennem fingre med ved jeg ikke så meget om da jeg aldrig har haft noget udestående med dem, mn jeg vil da nok tro at de har andre ting at lave end at støvsuge 27mhz for formodede hf-stationer :-)








----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#8  17/10-14 16:06
OZ1KNT
Indlæg: 234
Svar til #1:
Hej Rene
Jeg forstår ikke helt dit indlæg..
Har du tidligere spurt om det samme, og nu spørger du igen
Om det samme og forventet et nyt svar eller ????
Reglerne om 11m er så vidt jeg ved ikke ændret, og det er stadigt
Kun tilladt at bruge udstyr der er godkendt til brug på disse frekvenser, altså må du ikke bruge en eller anden sender du finder på loftet hvis den ikke er godkendt.
Men istedet for at spørge alle os kloge hoveder her på BG så prøv at
Sende en mail til styrelsen med dit spørgsmål, de ved HELT sikkert hvad man må og ikke må..

Det bruger jeg selv tit og får meget fine og klare svar, som forøvrigt tit er stik modsat af hvad brugerne på BG mener.

Mvh
Jesper
OZ1KNT

----------
Mvh.
Jesper
OZ1KNT

#9  17/10-14 16:06
OZ1KNT
Indlæg: 234
Ok mit indlæg behøvede måske ikke at blive postet 2 gange...
Pokkers med det teknik..

Mvh
Jesper
OZ1KNT

----------
Mvh.
Jesper
OZ1KNT

Redigeret 17/10-14 16:08
#10  17/10-14 16:32
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Svar til #
Modsat retning...

Så har jeg faktisk altid været tilhænger af en eller anden form for prøve før man måtte sende på 27 MHz...
Sådan på bruger niveau


Vy 73 de oz1ian. Leif

#11  17/10-14 17:23
Mikael Henriksen
Indlæg: 12
Svar til #1:
Hej Rene

Læser man Bekendtgørelse om anvendelse af radiofrekvenser uden tilladelse samt om amatørradioprøver og kaldesignaler m.v.1)

I medfør af § 6, stk. 2, §§ 27-31 og § 54, stk. 2, i lov nr. 475 af 12. juni 2009 om radiofrekvenser.

Bilag 4

Der er nævnt de frekvenser, og den effekt en radioamatør må bruge,
11 meter er ikke med i den plan.

Sendeplanen er i øvrigt stof til radioamatørprøven.

Hilsen Mikael H.

Denne tråd er lukket for nye indlæg